Intrucat nu traiesc sub o piatra si nici n-am peste 50 de ani dau o importanta foarte mare serviciului de internet banking oferit de o banca. N-am mai vazut ghiseu de plati de vreo trei ani de zile – facturile le platesc prin banca, datoriile catre prieteni le platesc prin banca, cati bani mai am aflu din internet banking, asa ca pentru mine este un instrument extrem de util.
De-a lungul carierei mele am proiectat solutii enterprise pentru clienti destul de mari. Procesul acesta de “proiectare” implica si elementele de ergonomie ale aplicatiei gen cum sa “curga” interfata, ce informatii sunt utile pe ecran si ce nu, etc. Din aceasta cauza nu pot sa nu privesc orice aplicatie “enterprise” cu un ochi destul de critic, mai ales cand aceasta aplicatie este esentiala pentru buna gestionare a banilor mei.
Contul la RBS il am din cauza ca au avut o oferta foarte foarte misto de card de salarii (dati-le un telefon si intrebati-i, s-ar putea s-o mai aiba) care, legata de o refinantare, m-a facut sa-mi mut o parte din catrafuse la ei. Evident, prima intrebare cand am auzit oferta a fost “Aveti internet banking?”. Au… dar sunt trei MARI chestii pe care le urasc la RBS iBanking. Nu mai zic de faptul ca daca iti scapa mana pe “back” te pomenesti in fata ecranului de “Sesiune expirata” (acelasi lucru se intampla daca dai rapid de doua ori click pe un link), dar asta cumva pot sa o inteleg, fiind chestie de securitate. Nu mai zic de faptul ca ecranul de vizualizare a situatiei cardurilor de credit nu e chiar prietenos – n-am stiut niciodata fix cat am de plata si pana cand. Astea sunt chestii peste care am trecut. Dar peste astea de mai jos…
1. Autentificarea
Cel putin cinci banci de la noi folosesc module de login de la Vasco – digipass-uri si server. Stiu tehnologia, am lucrat eu ea, este una din cele mai sigure solutii de autentificare. Sunt sanse extrem de mari ca tu, cititorule, daca intorci pe dos token-ul de la banca pe el sa scrie Vasco. Nu si daca esti de la RBS. Acolo ai parte de solutia de la ActivIdentity, o solutie asemanatoare cu cea de la Vasco si cel putin la fel de buna. Problema ei: foloseste applet Java.
Applet-ul Java este tehnologie care dateaza de cand eram eu mic (‘90s kid) si care acum da batai de cap oricarui utilizator de calculator, pentru simplul fapt ca foloseste platforma Java instalata pe calculatorul unde este browserul. Sansele ca pluginul de Java al browserului sa refuze sa mearga fara niste rugaminti fierbinti sunt foarte mari, si astfel iata-ma in situatia in care, din trei browsere instalate pe laptop, sa nu pot folosi RBS iBanking decat pe unul singur. Pe Chrome nu merge, chiar daca am facut upgrade la plugin, iar pe Internet Explorer la fel. Firefox se tine bine deocamdata, astept un update care sa-l dea peste cap si pe asta. Fun fact: pe statia de acasa merge numai in Chrome, in Firefox nu.
Traducere pentru non-tehnici: sistemul este foarte sigur, dar s-ar putea sa nu mearga login-ul pe toate browserele. Daca aveti problemele apelati la un prieten care se pricepe. ATENTIE! EU NU SUNT PRIETENUL CARE SE PRICEPE.
2. Soldul curent
Daca ai trecut cu bine de login iata-te in ecranul principal, acolo unde-ti vezi soldurile tuturor conturilor. Asta e ok, desi mi-ar fi placut sa fie si cardurile de credit in acelasi ecran, ca sa-mi pot vedea “balanta personala” – atatia bani am, atatia tre’ sa dau inapoi. Totusi, soldul contului are un mare, mare neajuns – nu este soldul real.
Toti stim cum functioneaza cardul: ma duc la ATM, scot 90 de lei, banca mi-i rezerva in cont si opereaza tranzactia mai tarziu (au ei niste ore in cursul zilei). Pana cand tranzactia se opereaza efectiv ea poarta numele de “tranzactie nedecontata”. Problema soldului afisat in prima pagina este ca… nu ia in calcul tranzactiile nedecontate. Adica dupa o sesiune de shopping prin mall-uri in weekend el imi arata bine mersi soldul intreg pe care-l aveam vineri seara (tranzactiile nu se deconteaza in zile nelucratoare). Ca sa aflu soldul disponibil trebuie sa ma duc in alt ecran si acolo, intr-un colt, scrie “Sold disponibil”. Problema e ca dupa o sesiune de shoping soldul disponibil este considerabil mai mic decat cel afisat in prima pagina.
Traducere pentru non-tehnici: soldul de pe prima pagina nu este de fapt cati bani mai ai pe card.
3. Beneficiarii
Mie imi place sa fiu eficient. Am bani de dat la recuperatori? Foarte bine, deschid o “plata noua”, aleg contul meu, scriu contul recuperatorului, scriu suma, salvez, semnez si gata. La RBS etapa “scriu contul recuperatorului” se traduce in: du-te in pagina de beneficiari; alege “beneficiar nou”; completeaza tara; completeaza numele; completeaza adresa; apasa “salvare”; apasa “confirmare” si apoi te intoarce inapoi in pagina de plata. Nu stiu ce cap albastru a conceput sistemul asta, dar este aiurea ca atunci cand am de trimis bani rapid sa ma plimb prin alte trei pagini. Asta pe mine ma costa timp (cred ca asta a proiectat-o un ardelean – “mno laaa cee buuun ataaata graaba?”). Pe langa asta… pana acum am “adunat” vreo 20 de beneficiari, din care 50% sunt oameni carora sigur nu le voi mai da bani vreodata. Da, se pot sterge, dar iBanking nu e Facebook sa stau toata ziua in el sa-mi pierd vremea mai nou am optiunea sa nu-i salvez, dar ramane marea problema cu plimbatul prin alte locuri cand am de facut o plata.
Traducere pentru non-tehnici: hai ca acum v-ati prins si singuri.